Bate mingea, nu copilul!

,,Copilăria este inima tuturor vârstelor’’ spunea Lucian Blaga, făcând referire la frumuseţea şi inocenţa acestei perioade a vieţii. Ea este timpul când facem primii paşi şi atingem primele experienţe în relaţiile interpersonale. Copilăria este acel mozaic de momente istorice care rămân în memorie.

De obicei, amintirile legate de primii ani ai vieţii trebuie să fie cele mai minunate, însă în multe cazuri copiii pot suferi din cauza unor acţiuni iresponsabile a maturilor şi a apropiaţilor, care le lasă traume psihologice pe mult timp, distrugându-le speranţa de a avea o viaţă normală. Astfel, curcubeul pe care-l vor vedea în fiecare zi va fi gri, iar zîmbetul oamenilor se va schimba în plâns.

Violenţa aplicată copiilor este un fenomen care ne arată cât de degradată este o societate şi cât de crudă poate fi  ea. Este acel lucru care afectează milioane de fiinţe pure, demne de un sărut în fiecare dimineaţă, dar care,din păcate, devin victime ale torturii.Schimbarea trebuie să vină de la noi, pentru că de la câteva persoane se poate începe o luptă contra acestei probleme.

Pe această dimensiune,Comisia Tineri pentru Respectarea Drepturilor Copilului, alături de o ,,armată” de tineri plini de ambiţie şi activism civic din CLCT, au dat startul unui flashmob: ,, Bate mingea, nu copilul!” , menit să schimbe opinia publică referitor la violenţa aplicată copiilor.

Mulţi se vor întreba: cum poţi să faci un flashmob dintr-o minge şi o poartă de fotbal?

Răspunsul este ascuns în simbolul pe care reprezintă aceste elemente: prin loviturile aplicate spre poartă am dorit să demonstrăm că e nevoie de forţă pentru a lupta cu violenţa şi să reliefăm faptul că nu se impune a aplica forţa fizică în educaţia copilului, deoarece aceste acţiuni vor aduce doar la efecte negative;or este important să conştientizăm şi să informăm opinia publică despre faptul că picii sunt amprentele pe care le lăsăm noi, generaţiile prezente, în viitor.

Astfel, ducând mesajul pacifist tuturor oamenilor, susţinem faptul că tinerii care au fost prezenţi la eveniment doresc ameliorarea situaţiei în care se află minorii şi speră că vom putea da un exemplu demn de urmat.

Copiii sunt comori unice care trebuiesc apărate cu grijă, nu cu iresponsabilitate!!!

Eugeniu Burlacu

Lasă un comentariu