Raport de activitate august – ianuarie 2012

                                     Raport de activitate a Centrului Adolescenţilor pentru perioada de referinţă
                                                                             august-ianuarie, 2012
Formarea cetăţeanului activ a devenit una din problemele – cheie ale societăţii contemporane, iată de ce în activitatea sa Centrul Adolescenţilor ţine cont de dezvăluirea condiţiilor optime şi a factorilor de formare a conduitei civice la adolescenţi, contribuie nemijlocit la elaborarea şi cercetarea mecanismului de formare a convingerilor lor moral-civice. Reieşind din obiectivul educaţional general: educaţia pentru schimbare şi dezvoltare prin desfăşurarea activităţilor programate, Centrul Adolescenţilor tinde să formeze la tineri capacităţi de adaptare adecvată şi responsabilă la condiţiile inovaţiilor şi reformelor sociale.
Tematica Seminarului desfăşurat la 01 noiembrie 2012 „Activismul civic se educă prin implicare la viaţa comunităţii/societăţii civile”, a meselor rotunde: „Mobilizarea tinerilor în prevenirea actului de violenţă printre adolescenţi” din 25 octombrie 2012, „Accente de formare şi autoformare racordate la societatea civilă din Moldova” din 07.11.12 şi „Sunt cetăţean responsabil – relaţiile mele cu forţele de ordine internă” din 06 decembrie, 2012, cît şi a dezbaterii „Părinţi şi copii – duet sau duel” din 30.10.12 reflectă întru totul tendinţa Centrului de a educa la adolescenţii municipiului responsabilitate, implicare şi participare activă în viaţa comunităţii. În cele 5 programe menţionate mai sus, organizate de către Centrul Adolescenţilor în perioada de referinţă au participat 35 preşedinţi ai Consiliilor şcolare din instituţiile de învăţămînt preuniversitar, 270 adolescenţi din toate cele 5 sectoare ale municipiului, psihologi, cadre didactice, inspectori ai poliţiei municipale, părinţi. Colaborarea cu mai mulţi actori educaţionali e un model elocvent de participare la rezolvarea problemelor din comunitate/societate a factorilor de decizie, astfel, în programele organizate de către Centrul Adolescenţilor în acest an şcolar au participat în calitate de oaspeţi şi moderatori: psihologii Corabieru Larisa, Lungu Tatiana, procurorul sectorului Centru – Cazacu Ala, şefa Secţiei Inspecţie pentru minori din cadrul Inspectoratului de poliţie Buiucani-Dorina Sîrbu, părinţii elevilor din LT „M. Eminescu” Vutcărău V. şi Ţacovici V.; Ciochină M. din LT „Traian”, Begu Nadejda din LT „Onisifor Ghibu”, cît şi cadre didactice şi manageri din instituţiile de învăţămînt preuniversitar ale municipiului.
Un segment special în activitatea Centrului este acordarea de asistenţă logistică în activitatea desfăşurată cu Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor, promoţia a IV-a. În acest an tinerii consilieri au fost antrenaţi în toate activităţile enumerate, în Proiectul „Şcoala tînărului consilier” la modulul „Arta oratorică”, în evoluarea în faţa a peste 300 de tineri cu spectacolul Teatrului social al CLCT „Viaţa ta contează” în liceele municipale: „Mircea Eliade”, „Mihai Viteazul”, „Mihail Kogălniceanu”
Atelierele de lucru „Implicarea tinerilor în rezolvarea problemelor comunitare” , „Lidership şi dezvoltarea personală” le-a oferit tinerilor întîlniri cu adevăraţi lideri, cei mai activi consilieri din Consiliul precedent, voluntarul anului 2012 Daniel Vodă şi cele mai active voluntare Balan Cristina şi Mogîldea Cristina, care le-au ajutat tinerilor în desemnarea sferei lor de implicare.
Activitatea de voluntariat este una din pasiunile preferate ale tinerilor receptivi. În acest scop s-a desfăşurat Campania informaţională printre adolescenţii municipiului „E timpul să fiu altfel!” în perioada 03-07 decembrie 2012, către Ziua internaţională a voluntarilor, prin care au fost posibile discuţii şi documentare referitor la „Legea cu privire la voluntariat” şi implicarea conştientă a tinerilor în activităţi de ordin comunitar.
Semnificativ este şi evenimentul de promovare a performanţelor tinerilor prin oferirea bursei municipale de merit. Centrul Adolescenţilor a fost responsabil de colectarea dosarelor candidaţilor, întocmirea listelor şi prezentarea lor la comisia de selectare şi la Primărie, înmînarea oficială a burselor ş.a.
Proiectele internaţionale cu Suedia „Eco.West.Recycle.”cît şi „Participarea tinerilor la procesul deciziţional” în care sunt implicaţi tinerii consilieri sub egida Centrului Adolescenţilor se desfăşoară conform unui program special, monitorizat de ambii parteneri: Primăria municipiului Chişinău şi Primăria oraşului Borlagne, Suedia. Astfel, la data de 12 decembrie 2012 a fost organizată o tele-conferinţă între reprezentanţii a 2 Consilii de tineri din oraşul Borlagne, Suedia şi CLCT din Chişinău.
O nouă amploare au luat parteneriatele de colaborare şi cu Consiliile de tineri din Iaşi, Piatra-Neamţ, Piteşti (România).
Seminarul municipal „Şcoala şi comunitatea” din 21 noiembrie 2012 a făcut posibilă participarea a 11 tineri consilieri la discuţiile declanşate în cadrul atelierului „Comunitatea şi elevii”, unde de rînd cu managerii principali ai instituţiilor de învăţămînt preuniversitar şi elevii au avut ce spune şi cere susţinere în activitatea lor. Aici au fost propuse unele modele eficiente de colaborare între administraţiile şcolilor şi adolescenţii dornici de a se manifesta prin implicarea lor activă, iar tinerii au cerut acestui forum susţinere şi înţelegere în rezolvarea problemei cu spaţiu destinat Centrului de Tineret municipal.
Masa rotundă „Drepturile omului încep de la drepturile copilului” desfăşurată la 29 noiembrie 2012 în incinta Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” a întrunit tinerii din LT: „Mircea Eliade”, „Mihai Eminescu”, CLCT, unde s-au discutat probleme referitor la respectarea drepturilor copiilor în Republica Moldova.
Desfăşurarea Proiectului Comunitar „Umăr la umăr” a mobilizat CLCT şi adolescenţii din mai multe instituţii de învăţămînt să meargă cu daruri şi cu programe festive, în preajma sărbătorilor de iarnă, la Azilul republican de bătrîni şi invalizi, la Centrul pentru copiii bolnavi din cadrul Spitalului oncologic republican, la cei 45 de copii din 12 familii din satul Goteşti, raionul Cantemir, la familia Rotari (cu 3 copiii, 2 fetiţe invalide) din comuna Stăuceni, la maestrul Liubomir Iorga, pensionar bolnav.
Obiectivul de bază trasat pentru a doua jumătate a anului de studii 2012-2013 rămîne a fi implicarea cît mai activă a adolescenţilor în activităţi extracurriculare şi de voluntariat, oferirea serviciilor de calitate în pregătirea tinerilor pentru viaţa matură.

V. Sandu, şefa CA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s